Preskočiť na hlavný obsah

Turistika cez Suchý


Dnes taký netradičný blog, pretože nemám dve kolesá, ale turistické topánky. Prečo? No dôvod bol jasný. Už nejaký ten mesiac bývame vo Varíne a hneď pod nosom máme krásne vrcholy Malej Fatry. Sú to tie kopce, ktoré je vidieť najkrajšie z Vodného Diela, ale aj z celého okolia Žiliny, či dokonca z Beskýd. 

Aj keď je to kúsok, tak sme štartovali auto a išli sme do doliny Kúr. Tá sa nachádza za obcou Krasňany. Rozhodli sme sa tak, pretože sme chceli urobiť okruh. Dá sa ísť na tie kopce aj priamo z Varína, ale aj zo Strečna cez Chatu pod Suchým.

Ešte napíšem, že nie sme žiadni skúsení turisti - tento výstup sme brali ako takú našu povinnosť.

Začali sme na červenej značke a cesta bola chvíľu po rozbitej ceste - je tu zákaz motorových vozidiel a dokonca aj bicyklov. Neviem či trvalo, alebo  len kvôli ťažbe dreva.

Ale už po chvíľke sa terén zmenil - kamenisté a hlavne veľmi strmé.

Na prvých 6 kilometrov sme prekonali 850 výškových metrov.

Po ceste do prvého sedla sa naskytne pohľad na takéto krásne lúky - plné včiel, čmeliakov a kvetov.


A začne sa ukazovať aj výhľad. V pozadí je možné rozoznať Beskydy aj s "kráľovnou" Lysou horou.


A konečne sedlo priehyb. Odtiaľto sa dá ísť na Malý Kriváň alebo do druhej strany na Suchý. My sme uvažovali aj nad Kriváňom, ale výstup bol časovo náročnejší, než sme čakali, tak sme ho vynechali - možno nabudúce.

Výhľad na Malý Kriváň nás potom sprevádzal po celý čas, čo sme boli na hrebeni.

Ďalší vrchol - Stratenec. Cesta od sedla Priehyb je stále hore-dole-hore-dole. Skutočne strmé a niektoré úseky sú podľa mňa aj celkom náročné.

Hrebeň, ktorý sme mali zdolať.

Ten Malý Kriváň.


Krásny výhľad bol aj na Turiec a na hrebeň Nízkych Tatier a Veľkej Fatry. Z tej bolo vidieť napríklad Smrekovicu, Ostredok...

Tu na fotke je vidieť Kráľovú hoľu. Musel som použiť 35x optický zoom. Vidieť bolo aj Ďumbier.

Ale bolo treba pokračovať ďalej.

Pred nami bol vrchol s krásnym názvom: Biele skaly.

Ale cesta do hory bola ako stena.



Malé pozretie dozadu.

A pred nami bol už "iba" Suchý.

Na jeho vrchole sa nachádza takýto dvojkríž a najmä úžasný výhľad na Žilinu, Považie, Turiec, Beskydy... No do každej strany.


Cesta dole bola ale čistý des. Kolená a päty už kričali. Ale čo išlo hore - musí ísť aj dole. Na fotke pohľad späť na Suchý.

Cestou zo Suchého sa dá všimnúť na jednej skalnej stene takýto kríž.

A už sme klesali. Tu sme boli kúsok od Chaty pod Suchým, ale nešli sme tam, pretože už bolo dosť veľa hodín. Z červenej trasy sme tu prešli na zelenú.

A to bola takáto cestička, ktorá nebola nejak upravená a museli sme sa predierať rôznymi kríkmi.




Ďalšie sedlo. Ja som pri ceste späť neustále sledoval výškové metre, pretože sme parkovali niekde v 550 m. n. m. A klesalo to veľmi pomaly.


Na jednom úseku bola tá zelená trasa úplne hrozná a tento kúsok na fotke sa dal prejsť naozaj len po zadku.

Zo zelenej značky sa dá odpojiť pri značke "Pod Jedľovinou" na žltú trasu, ktorá vedie do doliny Kúr. Ja už ďalšie fotky nemám, pretože sme to zobrali "skratkou". Neoznačenou trasou, po ktorej nikomu neodporúčam nikdy ísť. Keby som mal ísť opäť, už to neurobím, ale.. aj sme sa dosť zasmiali, keď sme skončili spolu v prudkej lesnej stene. Mali sme taký spoločný zážitok, keď sme prekračovali potok, nech sa už konečne dostaneme k autu.

Mapa:

Trasa bola celkom náročná, ale zvládnuteľná. Treba ísť čo najskôr. Pre uľahčenie odporúčam ísť z Varína cez Jedľovinu, alebo zo Strečna okolo Starého hradu. Píšem to trošku neskôr a priznám, že dva dni som cítil tie zostupy aj v stehnách. Tie výhľady však stáli skutočne za to a takú milú povinnosť mám za sebou. Keď budem mať výhľad na tie kopce, tak si môžem povedať, že som tam bol. A určite nie posledný krát.

Komentáre