Preskočiť na hlavný obsah

Posledný boj



"Čo chcú? Krv? Chcú aby jazdci jazdili čistí a vyhýbali sa dopingu a potom chcú aby jazdci liezli takéto barbarstvo." To sú slová, ktoré povedal Vincente Belda, šéf tímu Kelme, keď jazdci liezli na tento kopec prvý krát v roku 1999.
Kopec sa volá Alto de l´Angliru, no názov poznáme aj v skrátenej forme len ako: Angliru.
Organizátori Vuelty chceli vytvoriť ikonický kopec, ktorý by sa vyrovnal prestížou Alpe d´Huezu, Mont Ventoux, či Mortirolu a Stelviu. Či sa im to podarilo? Jeden by povedal, že tak na spomenuté kopce to nemá ani z ďaleka, ale... (Odpoveď si necháme na neskôr)

Príspevok sa volá: Posledný boj. Narážam na 20-tu etapu na Vuelte 2017. Je to posledná etapa pred príchodom do Madridu a teda aj posledná šanca urobiť niečo s celkovým poradím. Zároveň však ukazujem na poslednú vrchársku etapu v kariére jedného špeciálneho cyklistu, a to Alberta Contadora.
Potom čo mu nevyšla Tour de France, kvôli pádom a akémusi "zlomeniu", tak sa rozhodol, že sa na tohtoročnej Vuelte rozlúči s fanúšikmi a ukončí kariéru. Zároveň sa však vyjadril, že bude jazdiť tak, ako si ho fanúšikovia a diváci pamätajú. Ako El Pistolera (jeho prezývka), ktorý sa chytí každej šance, ktorá sa mu naskytne.

Musím povedať, že táto Vuelta by bola bez Contadora nudná. Nezačalo to však vôbec dobre. V 3-tej etape, ktorá sa nachádzala v Andore stratil cez 2 minúty a už sa hovorilo, že je mimo hry a bude jazdiť len na nejaké víťazstvá v etape. Ja som tomu chlapíkovi však stále veril, no to čo predvádza prekvapuje podľa mňa úplne každého. On totižto útočí v každom momente, ktorý sa mu naskytne. Aj keď vie, že to len ťažko vyjde tak útočí.
K tomu 2-3 výborní spolujazdci (Pantano, Theuns, Stetina...) a môže sa začať.

Pochváliť však musím aj ľudí, ktorí sa na tejto Vuelte našli. Napríklad Miguel Angel Lopez, ktorý má len 23 rokov, ale už teraz môžem povedať, že ak sa mu nič nestane, tak je to možno budúci titán svetovej cyklistiky. Nesmiem zabudnúť ani na jazdca tímu Sunweb: Wilka Keldermana - ten už má 26 rokov, no na tejto Vuelte ide fantasticky a ukazuje svoj obrovský talent. Možnože skončí na pódiu! 




Miguel Angel Lopez z Kolumbie, v drese Astany

Krásne sú aj výkony a víťazstvá v etapách. Špičkoví šprintéri na Vuelte nie sú a tí čo tu ostali sa sťažovali, že nedostávajú moc príležitostí na víťazstvá. Ja som si pred Vueltou hovoril, že je to asi pravda, a nemalo by to tak byť, no po nudnejšej Tour plnej šprintérskych dojazdov, je táto Vuelta pre mňa ako diváka balzam na srdce.

A čo Froome? Čakal som na etapu číslo 9, ktorá končila na presne tom istom kopci ako v roku 2015, keď ho famózne prekonal Tom Dumoulin. Ja osobne túto etapu považujem za jednu z najlepších, aké som kedy videl. Pridávam aj video:





Tento rok to však Chris zobral naplno a vyhral túto etapu. Bolo to perfektné víťazstvo. A to nehovorím o 40-kilometrov dlhej časovke, kde svojich súperov doslova zdecimoval. Tu však musím opäť pochváliť Contadora, ktorý v tej časovke skončil prekvapujúco na fantastickom 5. mieste. To bola etapa č. 16.
Na ďalší deň jazdcov čakal Los Machucos, čo je stúpanie, ktoré z fotiek vyzeralo priam strašne. Froome stratil nejaký čas, Contador opäť fantasticky útočil a skončil druhý. Víťazom sa však stal jazdec tímu Aqua Blue Sport, rakúšan
Stefan Denifl. Toto víťazstvo bolo famózne a každý im to prial, hlavne po tom, čo tomuto tímu niekto úmyselne zapálil tímový autobus.

Ale už sa dostávam ku zajtrajšku. Angliru. Tak tento kopec straší cyklistov. Na konci tretieho týždňa liezť na tento kopec. Je údajne tak strmý, že v roku 2002, keď pršalo, tak niektoré doprovodné autá sa na vlhkom asfalte nemohli rozbehnúť do kopca a tak spomalili niektorých jazdcov!
Samotné stúpanie bude úplne na konci etapy a má 12,5 kilometra s priemerným stúpaním 10,13%. Najstrmšie úseky by mali mať okolo 24%. Preto bude zaujímavé sledovať aj to, že aké kazety jazdci nasadia na svoje bicykle. Stúpanie končí vo výške 1573 metrov nad morom. Najrýchlejší čas drží Roberto Heras a to: 41:55, s priemernou rýchlosťou 18,32 km/h.

Vuelta tu končila 6 krát. V roku 2008 tu vyhral už niekoľko krát spomínaný Alberto Contador a veľmi, veľmi dúfam, že to zajtra zopakuje. Úplná fantázia by bola, keby sa posunul na pódium, ale.. Po tom, čo tu Alberto nechal v tých etapách, tak sa mu už podarilo presne to čo chcel - aby si ho ľudia pamätali ako jazdca, ktorý sa chytí každej šance a že je to bojovný človek.

Tak nezabudnite. Zajtra (09. 09. 2017) bude etapa so šialeným kopcom na konci, kde sa môže stať úplne - ale naozaj úplne hocičo a je dosť možné, že vstúpi do histórie cyklistiky. Zároveň je to posledná šanca vidieť Alberta Contadora v profi pelotóne, ako stúpa hore týmto kopcom. A práve to môže byť to, čo urobí z tohto kopca tú legendu.
Veľmi v to dúfam.

Angliru! Nedaj im to zajtra zadarmo! 



Alberto Contador, na krásnom špeciálnom bicykli od Treku, ktorý je práve pre neho.