Preskočiť na hlavný obsah

Ak máte chuť čítať na internete - o cyklistike



Čo sa dá nájsť na internete - a týka sa to cyklistiky?
Tak ja Vám poviem, čo sledujem ja. :)
Začnem s cyklistickým fórom mtbiker.sk
Kopa článkov, miesto na predávanie či kupovanie, kopec fotiek, či spoznávanie nových ľudí - ktorí sú z okolia a tiež jazdia na bicykli. To sú podľa mňa najväčšie prednosti tohto fóra. Môžete si tam však nahrať svoje prejdené trasy, kde Vám to potom vedie štatistiku. Ja mám v záložke v prehliadači uložené fórum pre výjazdy v okolí Čadce, takže môžem sledovať, kde kto práve bol. :)
Na fóre je (22. 01. 2016): 66 501 používateľov - a to je slušné číslo. Takže ak niečo nebudete vedieť, alebo budete hľadať parťáka, či hocičo iné - tak odporúčam pozrieť práve toto fórum.

Budem pokračovať slovenským portálom o cyklistikehttp://www.cycling-info.sk/
Tu sa môžete dozvedieť takmer o každých pretekoch, ktoré elitní profíci absolvujú počas roka. Ide hlavne o cestnú cyklistiku. Taktiež sa venujú zaujímavostiam, histórii, či dokonca aj rôznym špekuláciám.  Ak ste fanúšik cyklistiky, neviete po anglicky, ale radi sledujete čo sa deje vo svete profesionálov, tak je tento portál presne pre Vás.

Budem pokračovať niečím podobným a tým je VeloNews: http://www.velonews.com/
Tu nájdete omnoho - omnoho viac ako na slovenskom portáli. Dokonca majú väčšinu informácií z prvej ruky, čo je tiež obrovský plus. Venujú sa dokonca aj ženskej cyklistike a cyclocrossu, čo je pre mňa osobne obrovský plus - keďže to sledujem. Nájdete tu aj recenzie na bicykle a ich súčasti. Nájdete tu aj to, ako sa zdravo stravovať, či ako si vytvoriť svoj jedálniček.
Majú aj facebookovú stránku: https://www.facebook.com/VeloNewsMagazine/?fref=ts
Z čoho žijú? Vydávajú aj časopis, ktorý sa dá objednať na ich internetovej stránke
Musíte však vedieť trošku po anglicky.

Vedieť, kde preteká Peter Sagan?
Či ako sa mu išlo na preteku, alebo aj veľa iného sa dá dozvedieť z jeho facebookovej stránky (hlavne zo statusov): https://www.facebook.com/PeterSagan/?fref=ts


Pri Saganovi ešte ostanem, ale nie pri Petrovi, ale pri jeho manželke Katke. Tá píše blog na tejto stránke: http://katesagan.blogspot.sk/
Ona píše, že čo s Petrom robia, kde sa nachádzajú, ako ona vníma tú cyklistiku a podobne. Je to také zaujímavé čítanie - pretože vidíme život toho profíka, akoby z druhej strany.
(taktiež ma veľmi teší, že používa blogspot, ako ja. 😊)

UCI - medzinárodná cyklistická únia.
Mňa ako milovníka nedele, cez ktorú môžem sledovať buď Formulu 1, alebo v zimných mesiacoch cyclocross, potešilo, že UCI začala vysielať práve cyclocross na youtube. Vysielali aj majstrovstvá sveta v cestnej cyklistike, ženské preteky, juniorské... Na youtube kanál dávajú aj rôzne zostrihy z pretekov od výmyslu sveta (dráha, BMX freestyle, bicyklový futbal...)  Youtube kanál je v angličtine a nájdete ho tu: https://www.youtube.com/user/ucichannel
Cyclocross začali vysielať na živo aj facebooku: https://www.facebook.com/UCIcyclocross/?hc_ref=NEWSFEED&fref=nf Ja tam mám like a aj preto mi chodia upozornenia, keď začína nejaký pretek (keby som náhodou zabudol). Na tom to je super aj živá diskusia.

GCN - Global cycling network. Môžete ich nájsť tu: https://www.youtube.com/channel/UCuTaETsuCOkJ0H_GAztWt0Q
Videá sú v angličtine - no ide o krásnu britskú angličtinu a keď nemám ja problém rozumieť... :)
Ide o pár ľudí, ktorí kedysi jazdili profesionálne. Je tam jeden bývalý majster Anglicka, či jazdec čo odjazdil Tour de France. Začali točiť videá, vyzeralo to ako malý projekt. No videá vydávali každý jeden deň a aj vďaka tomu sú teraz pomerne dosť známi.
Medzi videami môžete nájsť rozhovory s profíkmi, no nie také obyčajné. Často strávia s nejakým tímom pár dní - natočia videá o ich bicykloch a o jazdcoch. Venujú sa aj technickým novinkám a pretekom.
A každý utorok vychádza GCN Show. Tú som nevynechal sa posledné 2 roky ani raz! Ide o asi 20 minút, v ktorom riešia spolu novinky, smejú sa na obrázkoch čo im posielajú ľudia, a robia súťaže!
A tie sú veľké! Za jednu otázku sa človek môže ocitnúť v súťaži o bicykel, na akom jazdia jazdci Movistaru! (škoda, že to nepadlo mne 😑)
Odkiaľ na to majú? Od sponzorov. Youtube kanál bude mať onedlho 1 milión odberateľov, takže ide aj o celkom dobrú reklamu.
Ja sa snažím vždy odpovedať keď je nejaká súťaž, ale ešte sa mi nepodarilo nič vyhrať. (snáď raz)

Komu sa viac páči horská cyklistika tak je tu Global Mountain Bike Networkhttps://www.youtube.com/channel/UC_A--fhX5gea0i4UtpD99Gg
Toto už nepozerám tak často, len občas - no aj tak sa často zasmejem, či dozviem veľa nového. Robia to tí istí ľudia čo GCN, len majú iných moderátorov (tiež bývalých profíkov, dokonca aj bývalého majstra sveta v MTB), takže je to celkom podobné: videá každý deň, o bicykloch, o jazdcoch, o pretekoch, o technike, triky, zjazdy...

A asi to najcennejšie. To sú malé blogy, facebook stránky, či rôzne príspevky od ľudí, ktorí za to nemajú peniaze (teda nie veľa). Ako sa dajú nájsť? Stačí hľadať na googli či inom vyhľadávači, prípadne mať nejakého kamaráta, či človeka na facebooku, ktorý takéto veci zdieľa. Ja tu dám na ukážku veci, ktoré podľa mňa stoja za prečítanie:

http://zenskacyklistika.sk/ - o ženskej cyklistike


https://www.biketraily.cz/beskydy/ - chlapíci, ktorí sa rozhodli preskúmať Beskydy

http://www.mtbiker.sk/clanky/8746/reportaz-peklo-moravy-2016-nie-su-to-preteky-tak-sa-netreba-bat-a-skusit-si-tento-extrem-na-vlastnej-kozi.html - z mtbiker.sk, príspevok o tom, ako sa jeden chalan zúčastnil, celkom zaujímavého preteku

Tak, ak budete mať chvíľu čas (pri káve napríklad) a radi by ste si niečo prečítali, tak už viete kde hľadať. Ak viete o niečom čo som nespomenul, či poznáte nejaký blog, ktorý stojí za prečítanie, tak mi určite dajte vedieť - ja totiž milujem čítanie rôznych príspevkov o tom, čo kto zažil, alebo o tom čo sa deje v poli profesionálnej cyklistiky.