Preskočiť na hlavný obsah

Kto je najlepší cyklista súčasnosti?


Tento príspevok je o mojom názore - ak nesúhlasíte, alebo si myslíte niečo iné, tak budem rád keď sa ozvete v komentári. 

Najprv si poviem, o ktorých jazdcoch bude reč. Budem brať jazdcov, ktorí jazdili v sezóne 2016, ale napíšem aj o ich predchádzajúcich úspechoch. 

Čím začnem?

Úplne na začiatok poviem, že je obrovský rozdiel medzi jazdcami pre celkové poradie na Grand Tour (Tour de France, Giro d´Italia, Vuelta a Espana) a medzi jazdcami, ktorí sú šprintéri, klasikári, časovkári, cyclocrossári.

Víťaz tohtoročnej Tour de France - je najlepším cyklistom súčasnosti? Tour de France je špeciálny pretek. Je najslávnejší, má najväčšiu prestíž. Kedysi boli cyklisti, ktorí ju dokázali vyhrať 5 krát. Čo bolo najviac, teda ak nepočítam Lanceho Armstronga, ktorému sa to podarilo 7 krát.  A Christopher Froome, ktorý je zatiaľ "čistý" na doping ju vyhral už 3 krát.
Niekto povie, že Tour de France je len jeden pretek - áno to je.
Ale aký! Jazdci, ktorí idú na šprintérske víťazstvá, bodkovaný či zelený dres, si všímajú len niektoré etapy. Kde môžu získať body či víťazstvá. Ostatné etapy iba... prejdú.
Pretekár o žltý dres musí dávať pozor neustále. Či je to rovinatá etapa, alebo horská. A aj kvôli tomu, že to celé trvá až 3 týždne, je to neuveriteľné divadlo plné súbojov.
No Froome má aj kus šťastia, alebo.. ani nie tak šťastia, ako skôr fakt, že má proste fantastický tím. Tím Sky je na Tour de France takmer neprekonateľný. Frooma odvezú počas rovín, vydržia dlho v kopcoch, kde to s ním ťahajú, ako sa im len dá. Kvalitou pomocníkov sa mu vyrovná možno Movistar - a aj to len tým, že Quintanovi tam pomáha a možno ho aj usmerňuje Alejandro Valverde.
Valverde je pán. O tom niet sporu. Vyhral v roku 2009 Vueltu a je jedným z jazdcov, od ktorého môžeme vždy čakať len to najlepšie. Quintana je úžasný, je mladý a už má na konte 2 víťazstvá z Grand Tour - vyhral aj Giro, aj Vueltu. Už mu chýba len Tour de France.

Na obrázku: vľavo Nairo Quintana, vpravo Alejandro Valverde

No a ešte je tu stále jeden jazdec, ktorý je v súčasnosti absolútne odpisovaný. Hovoria o ňom, že už nemá šancu vyhrať Tour, že načo tam je a dokonca minulý rok padal podľa mňa veľmi sprostý vtip o tom, že je brzdou Petra Sagana. 



Hovorím samozrejme o Albertovi Contadorovi. Na obrázku vyššie je s Petrom Saganom -ešte keď nejazdili v jednom tíme. Contador, ktorý má prezývku: "el Pistolero", vyhral 2x Tour de France, 2x Giro d´Italia, 3x Vuelta a Espana. Je len piaty cyklista histórie, ktorý vyhral všetky 3 Grand Tour.
A k tomu minulému roku a tomu "vtipu". V roku 2015 sa Contador pokúšal o double: vyhrať aj Giro d´Italia aj Tour de France v jednom roku.
Viete... Keď prejdete jeden trojtýždňový pretek tak na ten ďalší už nemáte toľko síl. A okrem toho - Giro d´Italia 2015 bolo fantastické a veľmi náročné. Contador mal aj pády, tím Astana bol lepší ako Tinkoff-Saxo, ale Contador ich porazil. Na druhom a treťom mieste skončili jazdci Astany.


A čo rok 2014? Contador na Tour de France zlomil nohu, Froome padal na kockách. Obaja odstúpili a stretli sa na španielskej Vuelte. Pár mesiacov po zlomenine, Contador zničil Frooma. Sedel som pri televízore a sledoval jednu z posledných etáp, keď sa Froome snažil striasť Contadora, no ten sa ho celý čas držal a nakoniec ešte na Frooma zaútočil a vyhral etapu.




Teraz je tu jazdec, ktorý nejazdí pre celkové poradie na pretekoch Grand Tour. 

Áno - teraz sa dostávam k tomu Petrovi Saganovi. Je najlepší cyklista súčasnosti?
Dva krát po sebe majster sveta, 5 krát zelený dres, kopa víťazstiev a tento rok aj jeho prvá vyhraná klasika.
V tomto roku dokonca zničil povesť, že nemá šancu poraziť šprintérov, ako je Greipel či Cavendish. Roky predtým musel bojovať v etapách, ktoré neboli úplne rovinaté - no tento rok to zmenil.
Keby mal za sebou celý tím pomocníkov, ako to majú čisto šprintérske tímy, tak by vyhrával toho možno ešte viac. A možno nie - možno mu vyhovuje ísť len s pár spolujazdcami - veď teraz na majstráku vyhral s dvoma pomocníkmi, proti tímu Belgicka, ktorý kontroloval a riadil celé preteky. Peter má kariéru ešte stále pred sebou - tak možno uvidíme, ako to bude vyzerať, keď bude mať pred sebou celý tím.
A jeho popularita? Je obrovská. Ľuďom je veľmi sympatický - a sledujem aj medzinárodné články, takže viem, že to nie je len na Slovensku.
Možnože to s ním preháňajú počas prenosu z Tour de France na RTVS, ale majú pravdu v tom, že je to fenomén. A ešte stále je tak mladý...
Podľa mňa sa môžeme určite tešiť na množstvo vyhratých klasík, etáp a pretekov v podaní majstra sveta.
Ak ho niekto považuje za najlepšieho cyklistu súčasnosti, tak určite nie je ďaleko od pravdy.






No ale ešte sme neskončili. Teraz tu sú dvaja jazdci, ktorí sú niekde ešte viac obľúbení ako Peter Sagan. Ide o Fabiana Cancellaru a Toma Boonena.
Na obrázku: vľavo Boonen, vpravo Cancellara.

Títo dvaja sú už teraz nesmrteľní. Cancellara tento rok zavesil kariéru na klinec - hneď po tom ako na olympiáde v Riu vytrel favoritom zrak a vyhral zlatú medailu v časovke. Boonen stále jazdí - chce vyhrať piaty krát Paris-Roubaix a stať sa tak jediným jazdcom v histórii, ktorému sa to podarilo. V Belgicku je to údajne mužský idol. :D On bol kedysi aj cyclocrossár - čo je veľmi populárny typ cyklistiky v krajinách Holandska, Belgicka a severného Francúzska.

Na obrázku úsek z okruhu Zonhoven, ktorý je v Belgicku - minulý rok bolo na tomto okruhu údajne niekoľko desiatok tisíc ľudí. 



 Až tak je to populárne, že o jazdcoch, o ktorých som nikdy nepočul (až raz), sú tam opisovaní ako najlepší cyklisti a pritom nikdy nejazdili na cestných pretekoch. Momentálne je cyclocrossová séria populárna vďaka súboju dvoch mladíkov, ktorí sú proste.. neuveriteľní. Keď mám čas a je dostupné živé vysielanie na youtube, tak to kukám. 

Na obrázku: vľavo Wout van Aert, a vpravo Mathieu van der Poel. Ich súboj je okorený tým, že van Aert je Belgičan, kým van der Poel je Holanďan. To sú cyclocrossové veľmoci - no proste je to fantázia, pre tento šport.

O tom by som tiež vedel rozprávať veľmi dlho, ale idem ďalej. :) Ešte tu dám jedno video z cyclocrossu:

                              


Späť ku kráľom klasík. Cancellara dostal prezývku: Spartacus. Je to špecialista na časovky a aj niekoľko násobný majster sveta v tejto disciplíne. O to viac je to krajšie. Ja totiž milujem, keď nejaký časovkár sa toho nebojí a zaútočí niekoľko desiatok kilometrov pred cieľom a proste porazí celý pelotón. To mi pripomína Tonyho Martina, ktorý bol v dvojčlennom úniku 90 kilometrov - potom sa odpojil a išiel 59 km sám: vyhral deviatu etapu na Tour de France 2014 s náskokom asi 9-tich minút. Pamätám si, ako som nemo sedel pri televízore tých pár hodín a len kukal. 

Späť k Fabianovi. Ten vyhral Paris-Roubaix "len" 3 krát. Prečo stále omieľam tento pretek?
Ak raz vyhrá Peter Sagan tento pretek - tak si pamätajte moje slová: to bude všade. Tento rok vyhral menej významnú klasiku a ľudia na internete to všade spamovali, aj keď väčšinou ani nevedeli, že čo to vlastne vyhral.
Paris-Roubaix je kráľovná klasík. A patrí týmto dvom jazdcom. Až na rok 2016, keď vyhral Matthew Hayman - ešte stále sa smejem, keď si spomeniem na to, ako tento chlapík, ktorý je pomocníkom v tíme Orica, vyhral a porazil aj Boonena. :D


Práve som si spomenul na borcov z horskej cyklistiky a tých, ktorí robia rôzne triky. Z horskej cyklistiky Vám ukážem toto video, ktoré je úplne: wow. Kamera je absolútne neuveriteľná. Je to natočené v jednom lese vo Walese. Jazdec je Dan Atherton a jazdil v horskej cyklistike ako profík.




Z oblasti trikov a šialených kúskov Vám ukážem video, v ktorom účinkuje aj Danny MacAskill, ktorý má za sebou už slušnú kôpku parádnych videí: 




A ešte som zabudol na ženy. Ich cyklistika je tiež plná neuveriteľných súbojov a príbehov. Marianne Vos, ktorá vyhrala už toľko pretekov, že sa to zdá nemožné.
Vo videu z cyclocrossu je vidieť, že nekecám. :)  Pre ženy sa organizujú preteky, ktoré sú tiež dosť sledované. :) 




No tak kto? Kto je najlepším cyklistom súčasnosti? 

To sa povedať nedá. :) Tento príspevok som smeroval tak až vidíte, že cyklistika má viac smerov, ako len jeden. A ja nepoviem na koniec ani jedno meno. Na najlepšieho cyklistu súčasnosti sa budeme pozerať z budúcnosti. To až budúcnosť ukáže, tie úspechy ktoré kto dosiahol, či sa na tých ktorých cyklistov zabudne, alebo sa o nich bude stále písať ako o týchto: Coppi, Bartali, Hinault, Merckx, Pantani...
Ja si myslím, že v cyklistike niečo ako najlepší cyklista súčasnosti neexistuje. Nemôžem povedať, že Froome je lepší ako Sagan, ale ani to, že Sagan je lepší ako Froome, lebo ani jedno nie je pravda. Dúfam, že chápete kam tým smerujem.
Môžeme porovnávať napríklad šprintérov? Áno môžme, ale je to dobré? Napríklad, niekto mohol mať životnú sezónu pred rokmi a vtedy by porazil aj dnešných top šprintérov, ale teraz sa mu už tak nedarilo. Tak zistíme, že kto bol najlepší šprintér sezóny ale nie, že kto je najlepší šprintér.
Ale hej! Ak máte svojho favorita, napríklad Peťa Sagana, tak sa nemusíte báť rozprávať, že je proste najlepší.
Len je potrebné chápať, keď niekto povie niečo iné. Keď niekto povie meno ako Cancellara, či Cavendish. Každý máme iného "hrdinu".
A ešte jedna vec na koniec. Podľa mňa je najlepší cyklista súčasnosti každý, kto miluje cyklistiku a jazdu na bicykli. Najlepší predsa nemusí znamenať, že je najrýchlejší, alebo že má za sebou najviac víťazstiev. Ja môžem povedať, že najlepší cyklista je kamarát, ktorý dal za tento rok 6000 kilometrov, nafotil úžasné fotky a jazdil po kopcoch v mojom okolí, na ktorých som ja v živote nebol.
To že človek nepreteká, neznamená, že je zlý cyklista. Ja poznám človeka, ktorý povie, že: "ten nechodí na preteky, ten je slabý", a podobne. A možno má on pravdu, ja mu jeho názor neberiem.

Naschvál som navodil na začiatku príspevku dojem, že možno fakt napíšem jedno meno, nejakého profíka - ale zakončím to takýmto otvoreným koncom.
Ak má niekto k tomu nejaký postreh, tak budem rád za každý komentár - aj taký, ktorý by ukázal, že som absolútne mimo. :D






P.S.: Najlepší jazdec Grand Tour, bude známy už o rok na 100-tom ročníku Giro d´Italia. :D