Preskočiť na hlavný obsah

Bernard Hinault


Le Blaireau, čo znamená z francúzštiny: jazvec. Taká bola prezývka Bernarda Hinaulta. Niektorí hovoria, že ju mal kvôli svojmu vzhľadu, no iní prišli na to, že Hinault bol presne ako toto zviera. Keď chytil svoju korisť, tak už ju nepustil.
Aj preto patrí do skupiny v ktorej je Eddy Merckx, Jacques Anquetil a Miguel Indurain. Sú to totiž jazdci, ktorí vyhrali Tour de France po päť krát.
Bernard Hinault sa narodil 14. novembra 1954. Otec bol traťový robotník. Zo syna chceli úradníka, ale to ho nebavilo. Skončil na strojárčine, ale venoval sa aj atletike. Do školy chodil na bicykli. Prišli prvé amatérske preteky v ktorých vyhrával. A vyhrával až tak, že si ho všimli a skončil v pro pelotóne. Prvý krát ho vidíme v roku 1978, keď je na čele jazdcov, ktorí sú za zrušenie polovičných etáp. To znamenalo, že za deň sa išli dve akoby etapy. V jeden deň sa išla 13A a 13B. To kvôli peniazom - viac štartov, viac cieľov, viac peňazí od miest, ktoré chceli hostiť Tour de France.
A počas jednej etapy sa jazdci nahnevali, išli pod 20 km/h a na konci vyjednávali podmienky. Hinault dostal vtedy ešte jednu prezývky: le patron.
Túto Tour de France vyhrá. Ukázal sa ako úžasný časovkár, ale bol bojovný a veľmi dobrý aj v kopcoch. Hneď bol hviezdou. Vyhral 3 etapy. V tomto roku vyhral aj Vueltu.
V roku 1979 pripravili organizátori trať tak, aby presne pasovala Hinaultovi. To znamená 8 časoviek. 5 individuálnych a 3 tímové. No počas jednej etapy dostal niekoľko defektov. Ostatní jazdci napriek jeho problémom útočili, čo sa voči pretekárovi v žltom nerobí. Hinault bol nahnevaný. Jeho súperom bol Joop Zoetemelk. Hinault bojoval v tejto Tour, nakoniec sa obliekol do žltého a v poslednej etape sa dostal do úniku spolu so Zoetemelkom. Hinault mu nechal etapu a on si udržal žltý dres. Zoetemelk mu v ten deň zdvihol ruku do vzduchu a povedal: Šampión!
Prichádza rok 1980 a legendárny pretek Liege-Bastogne-Liege, ktorý bol v tomto roku najtvrdší zo všetkých. Začalo to dažďom, potom to bol sneh a neznesiteľná zima. Pretek dokončí len 21 jazdcov. Hinault vyhral, ale stratil cit v jednom článku svojho prsta. Tu je video v ktorom Bernard Hinault hovorí o tomto preteku:


V tomto roku vyhral aj Giro d´Italia, no nedokončil Tour de France. Kvôli kolenu. Nasledujúce roky bude Hinault riešiť jeden problém a to koleno. Našťastie z preteku odstúpi skôr, akoby sa to dostalo do nezvládnuteľného stavu. Na konci sezóny vyhral dres majstra sveta.



V roku 1981 bola Tour de France kontrolovanou záležitosťou. Vyhral absolútne bezcitne s náskokom 14-tich minút. Dával pozor na súperov a útočil len keď bolo treba. Bolo mu to ale odpustené, pretože bol Francúz a svojich šampiónov si Francúzi chránia.
Ďalší rok chce Hinault uskutočniť double - vyhrať aj Giro aj Tour. Na Gire má vo svojom tíme Laurenta Fignona - budúceho dvojnásobného víťaza Tour de France. Hinault vyhral Giro a Tour de France ovládol ešte dokonalejšie ako minulý rok.
V roku 1983 nenastupuje na Tour, kvôli kolenu, no neskôr vyhrá Vueltu. Tour v tomto roku vyhral jeho pomocník, už spomenutý, Laurent Fignon. Na fotke nižšie sú oni dvaja. Vznikla ale neskôr. Fignon vyzerá ako starší muž, ale na tejto fotke má asi 25 rokov.


Na tejto fotke si Bernard Hinault pripíja s víťazom Tour de France 1983 - 22 ročným Laurentom Fignonom.



V roku 1984 prichádza Hinault do nového tímu. Takže už nieje v jednom tíme s Fignonom. Tour de France sa nesie v tomto duchu - súboj týchto dvoch jazdcov. Dres si striedajú medzi sebou a nakoniec vyhrá Fignon. Na druhom mieste je Bernard Hinault a tretí skončil - Greg LeMond.
Práve LeMond sa stane Hinaultovým pomocníkom v roku 1985. Fignon nemôže kvôli zraneniu nastúpiť na Tour de France. V jednej etape vyrazil LeMond do útoku, ale Hinault mal krízu. LeMonda stiahli, aby pomohol Bernardovi, ale po etape hovoril, že on mohol vyhrať etapu, žltý dres aj Tour. Nakoniec túto Tour vyhrá piaty krát Bernard Hinault.
A na ďalší rok sľubuje pomoc svojmu kolegovi, mladému američanovi, ktorý mu pomohol počas Tour. Ale rok je dlhá doba a v roku 1986 to vyzerá ako zápas v jednom tíme. Veď Hinault útočí na LeMonda. Niektorí považujú túto Tour de France za tú najlepšiu v histórii. Hinault s LeMondom posunuli hranicu nemožného. Nakoniec to skončí ako na obrázku nižšie. LeMond vyhrá žltý dres. A Hinault povie, že chcel, aby Greg vyzeral ako pravý šampión.


V tejto Tour bol zaradený aj Alpe d´Huez. Cieľom prešli spolu, ale víťazom je Hinault.
Zachovala sa takáto fotka:



Rok 1986 bol zároveň rokom, keď Bernard Hinault ukončil svoju cyklistickú kariéru. :)

Ešte nejaké čísla:
Je jedným zo 6-tich jazdcov, ktorí vyhrali vo svojej kariére všetky tri Grand Tours (Tour de France, Giro d´Italia, La Vuelta) a sú len dvaja jazdci, čo vyhrali všetky Grand Tours aspoň dva krát - Hinault a Alberto Contador.
Na Tour de France vyhral 28 etáp, z toho bolo 13 časoviek.

A čo sa s ním stalo? Zmizol zo sveta cyklistiky. Ale vrátil sa!
Keď pozeráte Tour de France, alebo niektoré klasiky tak si môžete všimnúť tohoto pána:


To je on.
Keď je pódiová ceremónia po skončení etapy, tak ho tam vždy vidíte. Ešte spomeniem to, ako odohnal z pódia nejakého človeka, ktorý proti niečomu protestoval.

                                           

To však nebolo posledný krát, aj keď toto vyzerá skôr ako omyl:

                                         


Ku videu je napísaná vtipná poznámka: Miesto kde skutočne nechceš byť je miesto kde nepatríš, napríklad na pódium Bernarda Hinaulta.

Čo ešte povedať na záver? Hinault bol protivný jazdec. Keby ste boli jeho pomocníkom a niečo by ste urobili zle - aj keby len omylom, tak by lietali blesky. Doslova a do písmena. Samozrejme - to nie je jeho jediná, ani tá najväčšia črta. Teda.. Aspoň na tých pódiových ceremóniách vyzerá ako priateľský chlapík.

Ako som už písal vyššie: je to posledný Francúz, ktorý vyhral Tour de France. Na jeho nástupcu sa čaká už veľmi dlho. Ak budete pozerať Tour de France, tak túto vetu budete počuť veľmi často.

Na tejto fotke je 18 titulov z Tour de France.
Ten pán, ktorému nevidíme do tváre a má okuliare na košeli je práve Bernard Hinault. Rozpráva sa s Gregom LeMondom (ktorý mal po ukončení cyklistickej kariéry problémy s obezitou). Hore sedí ešte Miguel Indurain. A dole máva Eddy Merckx.
4 neuveriteľné legendy.



Čo sa stalo s Fignonom? Po dvoch výhrach na Tour de France, keď porazil aj Hinaulta, mu klesla forma. No potom prišiel rok, keď to vyzeralo na tretí titul. Ale prišla časovka časoviek, kvôli ktorej prehral Tour de France o 8 sekúnd práve proti Gregovi LeMondovi.
V roku 2010 prehral boj s rakovinou, ako 50 ročný. 




Nejaký ten citát od Bernardna Hinaulta:

"Jazdím aby som víťazil, nie aby som potešil ľudí." (to určite patrí k tým pretekom, ktoré vyhral s absolútnou kontrolou)

"Tak dlho ako dýcham, útočím." (a tento si protirečí s tým hore? - nie, Hinault vedel v horách bojovať skutočne tak, ako to hovorila jeho prezývka - keď chytil svoju korisť, tak ju už nepustil.)