Preskočiť na hlavný obsah

Ikonické kopce 3 - Col du Tourmalet

Col du Tourmalet


Col du Tourmalet je horský priesmyk vo Francúzsku. Nejde však o Alpy, ale Pyreneje. Presnejšie je to na mape nižšie. :)

Prečo o ňom píšem? Lebo je to legenda. Videl Tour de France 83 krát (písané 25. 04. 2016), prvý krát v roku 1910. No cieľ tu bol umiestnený len dva krát.

Niečo k samotnému priesmyku. Nachádza sa v nadmorskej výške 2115 metrov nad morom. Z priesmyku sa dá ísť k jednej hvezdárni - tam sa ale už nepreteká. :) Nachádza sa na kopci Pic du Midi.



Vedú tam (keď je to priesmyk tak prekvapivo) 2 cesty. Jedna je z dedinky Luz-Saint-Sauveur. Odtiaľ to má 19 kilometrov, priemerný sklon 7,4% a cyklisti tam nastúpajú dokopy 1 404 metrov.


Druhá cesta je z malého mestečka Campan, niekde označované aj ako: Sainte Marie de Campan. Odtiaľ to má 17,1 kilometra, priemerný sklon 7,3% a nastúpajú tam 1268 metrov.







K názvu priesmyku. Čo znamená Tourmalet? Našiel som viac významov. Niekde sa píše, že je to podľa výrobcu syra. Ale mne sa páči iný výklad. "Tour" znamená niečo ako cesta a "Mal" znamená zlý. Takže zlovestné meno pre tento priesmyk. A k tomu sa hodí rok 1910. Pyreneje boli predtým divočina. Medvede, divá zver a dookola nič. Len prekrásne prostredie. Pred tým ročníkom sa tam narýchlo zrobí aká taká cesta. Kamenistá cesta.
A Tourmalet sa dostal na Tour.. Akoby podvodom. :) Môže za to Alphonse Steines, pomocník riaditeľa pretekov: Henriho Desgranga. Steines chcel zvýšiť náročnosť Tour. Doslova, aby sa cyklisti mohli dotknúť samotného neba, za pomoci hôr. Ale Desgrange mu povedal, že Tourmalet bude na Tour jedine vtedy ak ho on sám prejde.
Samozrejme nešiel na bicykli, ale autom. Aj tak tam uviazol v snehu, takmer umrzol a skoro zomrel. No našli ho. A čo urobil ako prvé? Poslal Desgrangeovi správu - telegram, v ktorom písal, že cesta je veľmi dobrá. :)
V prvom roku prešlo tento priesmyk na bicykli úplné minimum pretekárov. Niekde sa píše, že len jeden. Treba mať na pamäti, že prehadzovačky, boli vzdialený sen. Na organizátorov kričali, že sú vrahovia. Ale na konci Desgrange povedal Steinesovi, že veľhory boli megaúspechom. :)
Čo ešte treba dodať. Tá etapa vtedy mala 326 kilometrov a cyklisti tam prešli ešte ďalšie 3 vrcholy, ktoré mali okolo 1500 metrov nad morom.
A poviem aj svoj názor. Podľa mňa to bolo niečo neuveriteľné. :) Absolútne šialenstvo, v ktorom sa ukazovala sila tých ľudí. A pretekári to boli takí, že aj keď museli ísť pešo vedľa bicykla, tak stále išli.
Tento ročník prešiel Tourmalet ako prvý Octave Lapize. Je na obrázkoch nižšie. :)



Pár známejších pretekárov, ktorí tu vyhrali horskú prémiu: Gino Bartali, Fausto Coppi, Eddy Merckx, Andy Schleck, Thomas Voeckler a Rafal Majka.

Kedy tu končila etapa? Rok 1974 keď tu vyhral Jean-Pierre Danguillaume a žltý dres držal Eddy Merckx. Druhý krát to bol rok 2010. Vtedy mal Tourmalet na Tour 100 rokov a vyhral tu Andy Schleck, po súboji s Albertom Contadorom. A aby bol ten rok špeciálny, tak tu bol zaradený nielen ako cieľ etapy, ale aj sa cezeň prechádzalo.

K zaujímavostiam. Tá prvá súvisí so sochou, ktorá je na fotke úplne hore. Nemusíte sa ísť pozrieť, bude aj nižšie. Volá sa: Le geant du Tourmalet. V preklade niečo ako: obor z Tourmaletu. Malo by to znázorňovať prvého cyklistu z Tour de France v tomto priesmyku, teda opäť padá meno: Octave Lapize. No čítal som aj niečo v zmysle, že je to akoby pre všetkých, ktorí cez tento kopec prejdú, špeciálne pamiatka na tie prvé ročníky vo veľhorách.


Ďalšiu sochu tu má Jacques Goddet. Francúzsky novinár a človek, ktorý bol riaditeľom Tour de France v rokoch 1936-1986. Teda vojna a ešte veľmi veľa rokov potom. Človek vďaka ktorému Tour v týchto rokoch nezomrela.


Ďalšia zaujímavosť súvisí s rokom 1913 a s pretekárom ktorý sa volal: Eugène Christophe. Na vrchole Tourmaletu vyhrával v celkovom poradí Tour de France o 18 minút. No v zjazde si všimol, že má prasknutú vidlicu. Takže 10 kilometrov pešo dole do Sainte-Marie-de-Campan, tam nájsť kováčsku dielňu a opraviť vidlicu. V tie roky bola zakázaná pomoc od iných ľudí, takže si musel sám jazdec opraviť zlomenú vidlicu. Trvalo to niekoľko hodín a na Tour skončil v tom roku celkovo siedmy.


Ešte pár fotiek. :)

Takto sa hore láme priesmyk.



Pohľad z Tourmaletu



Na Tour 2015


A ešte zopár historických, bez popisu. :)





A Eddy Merckx



Zopár videí. :) 

Prvé je súboj z roku 2010. Alberto Contador vs Andy Schleck. Milujem tento súboj. Schleck sa snaží striasť Alberta a dá mu okúsiť zopár pohľadov dozadu. :) Dokonca sa na internete dá stretnúť s výrazom: The Look. V tomto videu je to konkrétne v čase 5:29.


Z Global Cycling Network tu tiež natočili video.



A kúsok zo zjazdu Alejandra Valverdeho. Šialené. 


Tak to by bolo asi všetko. :)
Snáď Vás to zaujalo a dúfam, že sa stretneme pri ďalšom ikonickom kopci. :)