Preskočiť na hlavný obsah

Marco Pantani




Marco Pantani bol profesionálny cyklista, ktorý sa narodil v meste Cesena v Taliansku v roku 1970. Je posledným cyklistom, ktorý v jednom roku vyhral aj Giro d´Italia aj Tour de France. To znamená 2 ťažké trojtýždňové etapové preteky. V histórii sa to podarilo iba týmto ľuďom: Eddy Merckx (o ktorom som písal tu ), Fausto Coppi, Bernard Hinault, Miguel Indurain, Jacques Anquetil a Stephen Roche. K tým ľuďom: väčšinou sú to legendy cyklistického sveta.
Pantani dostal prezývku: Il Pirata. To kvôli vyholenej hlave, náušnici v uchu a šatke na hlave. No to nie je celá pravda. Dostal ju aj kvôli svojmu útočnému štýlu v horách. Sú jazdci o celkové poradie, ktorí keď sa dostanú do vedenia, tak iba sledujú a chytajú prípadné úniky za pomoci svojho tímu. Pantani nie. Ten útočil!
A teraz k jeho kariére.
V roku 1994 na Giro d´Italia skončil druhý! Zároveň je prvý krát aj na Tour de France a skončil tretí v celkovom poradí. Vyhral biely dres pre najlepšieho pretekára do 25 rokov. Jeho kariéra mala ísť do nebies!
Ale ešte pred Giro d´Italia v roku 1995 ho zrazilo auto a preto nemohol štartovať. Na Tour de France však nastúpil a vyhral etapu na Alpe d´Huez (o tom som písal tu ). No skončil v celkovom poradí "až" na trinástom mieste, no stále to stačilo na biely dres. V roku 1996 vynechal väčšinu sezóny, kvôli zrážke s autom počas preteku. Hrozil mu koniec kariéry.

Na obrázku je motív, ktorý sa dá vidieť na.. Dievčenský tričkách v Taliansku. V jeho rodnej krajine bol Pantani superhviezda. A ešte stále ho milujú.

V roku 1997 prichádza do novej stajne: Mercatone Uno. V tomto roku skončil na Gire predčasne kvôli hromadnému pádu, ktorý spôsobila čierna mačka!
Na Tour de France skončil na druhom mieste.
A to už prichádza jeho veľký rok. 1998. Pantaniho dominancia. Na jar sa zúčastnil iba jedného preteku, inak sa pripravoval iba na Giro a Tour. Na Gire, sa vďaka horským etapám obliekol do Maglia Rosa - ružového dresu, ktorý nosil vedúci jazdec preteku. No ukázal sa aj ako Il Pirata! V etape č. 19, ktorá bola horskou sa rozhodol zaútočiť 20 kilometrov pred cieľom etapy. Udržal sa ho iba jeho súper Rus: Pavel Tonkov. Ale aj na toho zaútočil 2 a pol kilometra pred cieľom a získal na neho 52 sekúnd. Pantani vyhral ružový dres, ale aj dres pre najlepšieho vrchára.
A prichádza kráľovná. Tour de France.
A tá pre neho začala.. Hrozne. V úvodnej časovke skončil na 181 mieste zo 189 jazdcov. A stratil na prvého Jana Ulricha 4 minúty a 21 sekúnd.
Ale pelotón prišiel na miesto zvané Pyreneje. Miesto ktoré znamená: hory. A Pantani ich využil. Skončil v 10. etape druhý. Jedenástu vyhral.
Pred Alpami a posledným týždňom na Tour strácal už "iba" 3 minúty.
A prišlo to! Pantani útočí! Etapa v Alpách, ktorá viedla z Grenoble do Les deux Alpes, cez Col de la Croix de Fer (2 067 m. n. m.)  a cez hrozný Col du Galibier (2 642 m. n. m.). Ak Vám to nič nehovorí tak: toto bola absolútne šialená etapa. A Pantani využije práve Galibier na svoj útok! Kopec, ktorý sa začal jazdiť už v ranných ročníkoch Tour aby organizátori ukázali: Toto je najťažší pretek sveta. A Marco Pantani sa dostáva do vedenia! Ulrich padne až na štvrté miesto. Marco má náskok cez 6 minút. Už mu nik nezobral jeho víťazstvo na najväčšom cyklistickom preteku sveta!



A prichádza rok 1999! Giro d´Italia. Pantani je vedúcim mužom preteku! Vyhráva 19-tu a 20-tu etapu. Má náskok cez 5 minút a v kapse má dres pre najlepšieho vrchára.
No stane sa niečo, čo nik nečakal. Pred predposlednou etapou je Pantani vylúčený! Kvôli pozitívnemu testu na EPO. Až o niekoľko rokov ho zbavia viny. Išlo údajne o zmanipulovanie talianskou mafiou, ktorá kvôli stávkam nechcela, aby Pantani zvíťazil.
Marco Pantani sa ukryl pred svetom. Na iných pretekoch v tom roku už nebol. V roku 2000 štartuje na poslednú chvíľu na Giro d´Italia, no končí až 28.
Na Tour de France to tiež nejde. Ale! Vyhrá etapu na Mont Ventoux (tu), porazí v tesnom dueli Armstronga! Lance neskôr hovorí o tom, že ho vyhrať nechal. No Pantani sa kvôli tomu hneval a hovoril, že to pravda nie je!


Tour de France v roku 2000 nedokončí. Odstúpi.
V roku 2001 ho zbavia dopingového obvinenia z Giro d´Italia 1999. To už bolo ale neskoro.
Marco Pantani, ktorému zobrali lásku k profesionálnej cyklistike, začal brať inzulín.
V roku 2002 nedokončil Giro d´ Italia a kvôli inzulínu dostal aj niekoľkomesačný trest.
V roku 2003 skončil na Gire štrnásty. Organizátori Tour de France, ktorým sa zdalo, že Pantani už na to nemá, ho nepozvali. Teda. Nepozvali celý jeho tím. Tak sa stiahol.
Stal sa závislým na kokaíne. Chodil aj na liečenia. Ale 14. februára 2004 ho našli mŕtveho v jeho byte.
Mal len 34 rokov. Na jeho pohreb prišlo cez 20 000 ľudí a medzi nimi bol napríklad aj Diego Maradona.

Ja som kdesi čítal, že umelci majú krehké duše. Že ich môžete ľahko zlomiť. Aj ľudí, ktorí niečo milujú. A podľa mňa bol taký aj Marco Pantani. Nie každý je vo svojom srdci a zmýšľaní absolútne drsný a nedobytný. Ľudia ako bol Marco Pantani, žijú svojím srdcom. A on ho dal práve do cyklistiky. Nanešťastie - tá mu ho aj zlomila.

Na záver pár obrázkov.

Marco Pantani v Maglia Rosa



Pomník v Pantaniho rodnom meste



Bicykel na ktorom jazdil v roku 1998.


Pomník na vrchu Cole Fauniera


A čo povedali o Marcovi iní?

„Zaplatil príliš veľkú cenu. Najskôr mal fantastické úspechy, potom sa kvôli obvineniam z dopingu psychicky zrútil. Nebolo vôbec jednoduché viesť s ním dialóg, bol to uzavretý človek. Navonok vyzeral silný, ale v skutočnosti bol veľmi citlivý.“ -Felice Gimondi (bývalý tréner)

"Bez ohľadu na jeho jazdecké kvality, dokázal ľudí pritiahnuť k cyklistike. Možno sú jazdci, ktorí toho v kariére dosiahli viac, nikdy ale nedokázali nadchnúť fanúšikov tak ako on." - Miguel Indurain (5-násobný víťaz Tour de France)

A ešte jedno video. Predsa len. Poviem, čo sa Vám musí vybaviť ako prvé, keď budete počuť meno: Marco Pantani! A to sú tie neuveriteľné útoky v kopcoch! :)