Preskočiť na hlavný obsah

Ikonické kopce 2 - Col du Galibier, Col du Télégraphe

Col du Galibier + Col du Télégraphe

 Na obrázku stúpanie na Galibier



Col du Galibier budí strach. Má 2 cesty. Severnú a južnú. Po tej severnej sa naň lezie práve cez Col
du Télégraphe. Ja budem o nich písať ako o kopcoch. No po pravde sú to "len" priesmyky. :)
Najprv o Galibieri. Má výšku 2645 metrov, takže len o 9 metrov nižší ako náš Gerlachovský štít. Nachádza sa v južnej časti Álp, takmer na hranici Francúzska a Talianska. Kopec je samozrejme vo Francúzsku.
Keď som napísal, že má výšku 2645 metrov, to neznamená, že jazdci liezli skutočne úplne hore. Vlastne... Len od roku 1976. Dovtedy sa vo výške 2556 m. n. m. nachádzal tunel, cez ktorý mohli jazdci prechádzať. No práve v tom roku sa začal opravovať, až do roku 2002. Je to často najvyšší bod Tour de France.


Na obrázku je práve ten tunel. Ide o jednosmernú cestu so semaforom, ktorý by mal byť jedným z najvyššie položených, ak nie vôbec najvyšší. Ale to neviem na 100%, takže tú informáciu berte s nadhľadom. ;-)


Stúpanie na Col du Galibier zo severu má 34, 8 kilometra. Teda vrátane Télégraphe. Jeho priemerné stúpanie je 6,1%. Ak však počítam cestu bez Télégraphu tak to má 18,1 kilometra a sklon 6,9%. Z južnej strany začína stúpanie z iného kopca: Col du Lautaret (2 058 km). Stúpanie má 8,5 km. a priemerný sklon tiež 6,9%. Toľko k číselkám. ;-)
No vlastne nie! Na každom jednom kilometri sa nachádzajú kamene na ktorých je napísaná vzdialenosť od vrcholu, aktuálna výška a priemerný sklon. Je na obrázku nižšie.


Tour de France sa tu išla prvý krát v roku 1911. Prvý jazdec ktorý prešiel tento kopec bol Emile Georget. Na obrázku nižšie je práve on.
V tom roku prešli tento kopec na bicykli traja jazdci, vrátane Georgeta. Ostatní to dali pešo. Treba mať ale na pamäti, že prehadzovačky boli iba vzdialený sen.


A iní víťazi? Cez tento kopec sa prešlo a končilo 59 krát, a sú zaznamenané mená všetkých ktorí tu prešli ako prví. Len pár mien: Antonin Magne 1927, Gino Bartali 1937, Fausto Coppi 1952, Charly Gaul 1955 a 1959, Eddy Merckx 1969, Joop Zoetemelk 1972, Luis Ocaña 1973, Marco Pantani 1998, Alexander Vinokurov 2005, a posledný Andy Schleck v roku 2011 až 2 krát. Išlo predsa o stý rok Galibieru, tak ho zaradili 2 krát na Tour a oba vyhral práve Andy Schleck.
Na týchto kopcoch sa dá vyhrať celá Tour de France, aj keď strácate na prvého pretekára niekoľko minút. História nám to ukázala napríklad v prípade Marca Pantaniho, ktorý v roku 1998 vymazal stratu na Jana Ulricha, a zároveň si vytvoril niekoľkominútový, pohodlný náskok.
Etapa v ktorej sa nachádzal Galibier bola občas skrátená, až sa práve cezeň nejde. To kvôli snehu, chladu. V takej výške sa tomu nemôžeme čudovať.
Col du Galibier sa spája ešte s jednou vecou. Je tu pomník človeku, ktorý stál pri zrode Tour de France. Fanúšikovia určite poznajú meno Henri Desgrange. Je to človek, ktorý stál dlhé desaťročia ako hlavný veliteľ Tour. Zomrel v roku 1940. Pomník mu tu postavili v roku 1949. Je na obrázku nižšie. Je celkom veľký a samozrejme tam stále stojí. Nachádza sa kúsok od toho tunela.


A ešte fotka z Galibieru:


Col du Télégraphe má výšku 1 566 m. n. m. Meraná dĺžka je 11,8 kilometra. Sklon má 7,8%. Ako som písal vyššie, tak sa tento kopec používa ako prechod práve ku Col du Galibier. Je veľmi obľúbený medzi fanúšikmi. Aj tento kopec má 2 cesty. Jednu zo severu a druhú z juhu. Zo severu sú aj na Télégraphe kamene zobrazujúce údaje. Jeden je na obrázku nižšie.


Na Tour de France bol zaradený tiež v roku 1911 a vyhral tu Emile Georget, rovnako ako na Galibieri. Má 28 víťazov. Či už pri prechode cez tento kopec, alebo keď tu bol cieľ. Možno sa zdá, že po tom čo ste si prečítali o Galibieri, vyzerá ako taký menší braček. Ale to len na Vás hrá. V skutočnosti je to tiež pekne tvrdý kopec na ktorom sa vie poriadne ochladiť. Kúsok od priesmyku sa nachádza pevnosť: Fort du Télégraphe. Je na obrázku nižšie. A podľa mňa vyzerá neuveriteľne.


Na obrázku vrchol priesmyku Col du Télégraphe.


Keď sa tieto dva kopce objavia v etape Tour majú takýto profil. Čísla pod grafom ukazujú koľký je to kilometer, vedľa grafu nadmorskú výšku a vnútri tých stĺpčekov to je percentuálne stúpanie.



A ešte na záver.
Tieto dva velikány sa nachádzajú celkom blízko ďalšej ikone a tou je práve Alpe d´Huez. Takže občas sa objaví etapa, že cez Galibier a Télégraphe na Huez. Vrchárska kombinácia, ktorá by mi stačila na celý rok.
A ešte jedno video. :) Ide o video, ktoré neukazuje nejaké fakty, alebo celý výstup. Ide iba o minútu a pol dlhé ústrižky z cesty na Col du Galibier a Col du Télégraphe, ktoré ukazujú to prekrásne prostredie.


Tak. Snáď sa Vám to páčilo a dozvedeli ste sa niečo nové. :)
Teším sa na budúce. ;-)