Preskočiť na hlavný obsah

Notre Dame des Cyclistes

Názov tohto príspevku je pomenovaním pre jednu kaplnku vo Francúzsku. Teda. :) Trochu netypickú kaplnku. 


Už podľa tej brány sa dá určiť, že o čo asi pôjde. :) Ale pekne poporiadku. 
Nachádza sa tu: 

Podľa anglickej wikipedie, by kaplnka mala byť všetkým tým, čo ostalo z templárskeho hradu, ktorý bol na tom mieste postavený v 12-tom storočí.

Ale čo nás zaujíma. :) V roku 1958, konkrétne 22. augusta bol jeden kňaz Joseph Massie inšpirovaný cyklistickou kaplnkou v Taliansku (tam to bolo bežné, u zbožných cyklistických Talianov), tak sa mu zrodila v hlave myšlienka. Na fotke je práve ten kňaz. :)


Išiel do toho až tak, že požiadal pápeža Jána XXIII. a ten 18. mája 1959 povolil, aby sa zo starej kaplnky stalo útočisko pre cyklistiku a cyklistov pod ochranou Panny Márie. Notre Dame totiž znamená: Naša pani. A cyclistes to asi prekladať nemusím. :D



Čo je ešte zaujímavé? :) Okná, teda sklá.  Nejdem sa snažiť interpetovať, že čo ktorý presne znamená. Ale to úplne v ľavo, by mali byť Fausto Coppi a Gino Bartali. Ide o dvoch obrovských súperov z Tour, ktorí si ale v jednej etape pomohli, a jeden z nich podal tomu druhému fľašu vody, pretože mu došla. Nebojte, nižšie je aj neorezaná verzia, ale nenašiel som obrázok, bez reklamy. 





Zároveň je to aj múzeum, hlave francúzskej cyklistiky a Tour de France. Mnohí jazdci tam dali svoje dresy, medzi nimi napríklad aj Bernard Hinault, Eddy Merckx.




Tak. :) Ešte poviem, že majú internetovú stránku Notre Dame des Cyclistes. Len je po francúzsky a to ja moc nedávam. :D
Ak ju chcete navštíviť, tak v máji, júni, auguste, septembri, októbri, novembri od 15:00 do 18:00 a v júli - mesiaci Tour aj od 10:00 do 12:00. :D

Dúfam, že sa mi podarilo priblížiť ďalšie úžasné miesto zo sveta cyklistiky a že to bolo príjemné čítanie, resp. sledovanie obrázkov. :)