Preskočiť na hlavný obsah

Eddy Merckx

V tomto príspevku sa budem venovať tomuto človeku, a tomu čo dokázal.



Ide o neuveriteľných:

525 Víťazstiev

5 Tour de France
5 Giro d´Italia
1 Vuelta a España
3 Majster sveta
1 Majster sveta amatérov
7 Milan-San Remo
2 Tour of Flanders
3 Paris-Roubaix
5 Liège-Bastogne-Liège
2 Amstel Gold races
2 Tour of Lombardy
2 Het Volk
3 Ghent-Wevelgem
3 Flèche-Wallonne
1 Paris-Brussels

Merckxove víťazstvá na plagáte

Ide o jedného pretekára. Presne toho, ktorého meno je aj v názve tohto príspevku, a tým je Eddy Merckx. Známa je aj jeho prezývka: Kanibal. Je to zobraté z vety, ktorú povedala o Merckxovi dcéra jedného cyklistu. Svojmu otcovi povedala: "Ten Belgičan Vám nenechal ani odrobinky.. Tati, on je Kanibal!"

Narodil sa 17. júna 1945. Jeho cyklistická kariéra začala v 1961 a mnohí cyklisti, aj ja, ho považujú za najlepšieho cyklistu všetkých čias. :)

Pochádza z Belgicka a narodil sa do takej strednej vrstvy. Už ako malý miloval jazdu na bicykli. No otec ho chcel dať na školu, aby získal aspoň diplom. Ale pre Eddyho bola škola žalárom. Trošičku predbehnem. ;-) Ten diplom nakoniec dostal. Čestný doktorát od jednej univerzity. :D

Pre taliansky tím v ktorom pretekal bolo Giro d´Italia dôležitejšie ako Tour de France. A tak v roku 1968 vyhráva práve Giro. Na Tour nejde napriek tomu, že mu iné spoločnosti už len za štart sľúbili veľké peniaze. Necítil sa ešte pripravený.


V roku 1969 sa stal obeťou dopingového obvinenia. Mal aj nález v moči. No on sám vyhlásil, že prečo by dopoval na takej ľahkej, rovinatej etape? A obvinil talianov, že sa proti nemu spolčili. Bolo to práve na Gire. Odišiel odtiaľ. Musel. No v tom istom roku už je pripravený stáť na štarte Tour de France, ktorú aj vyhral. Vyhral s náskokom 17 minút a 54 sekúnd pred ďalším pretekárom. Už v tedy to bolo celkom dosť. Vyhral dokonca aj zelený dres pre najlepšieho šprintéra, zároveň aj bodkovaný pre najlepšieho vrchára. Keby bol v tej dobe aj biely pre najlepšieho pretekára do 25 rokov, mal by aj ten!  :) A dokonca je vyhlásený najbojovejším pretekárom a jeho tým vyhral kvalifikáciu družstiev. :) Takže mali všetko čo sa dalo. :) 

V ďalšom roku, teda 1970, potom aj v 1972 a 1974 vyhrá v jednom roku Giro
d´Italia aj Tour de France. V roku 1974 získa aj trojkorunu čo znamená: Giro, Tour a titul majstra sveta.



V drese majstra sveta

V roku 1972 v Mexico City stanovil nový rekord v hodinovke. Rekord vydržal 12 rokov, kým ho neprekonal Francesco Moser, ale na špeciálne upravenom bicykli. V roku 2000 UCI označila Moserov rekord za neplatný.


Pretekať prestáva ako 33 ročný. S tým sa spája nepríjemná udalosť. Fanúšikovia z Francúzska, ale aj z Talianska ho moc nemali radi. Nenávideli ho. A počas Tour de France 1975 ho jeden z fanúšikov udrel päsťou do brucha.


Jeho najväčší súperi? Luis Ocaña, Bernard Thénevet, Joop Zoetemelk, Roger Pingeon.


Merckx mal neuveriteľnú regeneráciu. Nemal ideálnu cyklistickú postavu: 183 centimetrov a 75 kíl, ale tepová frekvencia hovorila za všetko. Maximálne tepy mal 162 tepov za minútu, v kľude 38. To spôsobovalo, že dokázal vyhrávať na rovinatých dojazdoch, kde sa etapa končila špurtom, vyhrával v kopcoch a vyhrával aj jednodňové klasiky. Neuveriteľná regenerácia.

3x vyhral titul majstra sveta v cestnej cyklistike v kategórii profesionálov.


Tento obrázok som mal veľmi dlho ako tapetu. :) Je úžasné sledovať ten dav, ich oblečenie, papierové čiapky.. Samozrejme aj Eddyho Merckxa! :)




Merckx dnes. :)





Po rekordnom siedmom víťazstve na Milan-San Remo




Na youtube je zopár videí. :) Fungujú ako slušná motivácia. :)


Na Merckxovi je šialené to jeho chcenie. Chcel víťaziť. Keď sa ho pýtali, prečo chcel vyhrávať preteky od Tour de France až po preteky, ktoré takmer nikoho nezaujímali, tak povedal, že a načo iné by tam chodil? Víťaziť má predsa ten najsilnejší jazdec v pretekárskom poli!

Ja osobne tohto človeka považujem za možno najväčšieho športovca. Nebola to nejaká hviezdička, ktorá sa hrala na niečo viac, alebo by sa predvádzal. Vedel presne čo chce. A to bolo víťazenie! Keď bol konečne porazený v roku 1975 tak sa vyjadril, že Thévenet, ktorý v tom roku vyhral, bol proste najsilnejším. Žiadne výhovorky, a to napriek zdravotným problémom a všetkému čo sa s ním dialo.
Trénoval tvrdo, miloval cyklistiku a pretekal vždy naplno. 


Stále žije, prekonal rakovinu a venuje sa výrobe bicyklov. Značka má rovnaké meno ako on. Zároveň je spoluorganizátor preteku: Tour of Qatar.

Dúfam, že niekoho to zaujalo a napíše do googlu: Eddy Merckx. Hovorím: Stojí to za to. :)
A nie len do googlu. Veľmi veľa sa dozviete aj z knihy: Příběhy staré dámy, ktorú napísal Tomáš Macek. Je to úžasná kniha, ktorá popisuje prvých 100 rokov Tour de France. ;-)

A na koniec 2 citáty práve od Kanibala:

"Jazdi tak veľa alebo málo, dlho alebo krátko podľa toho ako sa cítiš. Ale jazdi."

"Cyklisti žijú s bolesťou. Ak ju nezvládaš, tak nič nevyhráš."