Preskočiť na hlavný obsah

Tom Dumoulin 2015

Tento príspevok by som chcel venovať jednému cyklistovi, ktorý počas tohtoročnej Vuelty ukázal čo je to odvaha a bojovnosť.

Ide o holandského pretekára, ktorý sa volá Tom Dumoulin. Narodený 11. novembra 1990. Má za sebou už nejaké úspechy, z minulých rokov ho najviac zvýraznila asi bronzová medaila z majstrovstiev sveta v časovke (2014), keď skončil za Bradleym Wigginsom a Tonym Martinom.


To ho predurčilo, aby bol favoritom na prvú etapu Tour de France 2015. Mala to byť časovka a keďže bola v jeho rodnom Holandsku, Tom chcel do toho dať všetko.





- video spred prológu, kde Dumoulin hovorí o tom, že keď ide o dlhšiu časovku, môžete prejsť jednu zákrutu zle a stále sa môžete výborne umiestniť. No na prvej etape Tour de France po jednej zlej zákrute môžete skončiť piaty.

Tom Dumoulin skončil štvrtý.

Tom Dumoulin v drese Holandského majstra na prológu Tour de France

Stále však žila nádej na žltý dres, pretože nestrácal veľa. Ale prišla tretia etapa Tour de France a s ňou aj obrovský pád vo veľkej rýchlosti, v ktorom bol zapletený práve aj Tom Dumoulin. Odstúpil z Tour de France.



Pád v tretej etape Tour de France

Dumoulin po páde

Ale prišlo niečo, čo asi nikto nečakal. Neuveriteľný, šialený, bojovný, statočný megaepický výkon Toma Dumoulina na Vuelte 2015. 

Spomeniem ale ešte pár ľudí a z nich je jeden práve náš Peter Velits, ktorý si po prvej etape obliekol červený dres. To je dres pre vedúceho pretekára, tak isto ako žltý na Tour de France.
Ďalej tu na Vuelte boli Chris Froome, Nairo Quintana, 
Joaquim Rodríguez, Alejandro Valverde, Vincenzo Nibali a človek o ktorom som si myslel, že vyhrá: Fabio Aru.


V nasledujúcej etape už obliekal červený dres Esteban Chaves, no v piatej etape ho z neho vyzliekol Dumoulin. Dres si opäť vymenili, Chaves ho mal v etapách 6, 7 a 8.
A prišla deviata etapa. Etapa končila na kopci. Víťazstvo chcel aj Froome. Ale Tom Dumoulin ho porazil o 2 sekundy. A opäť sa obliekol do červeného. Časovkár, ktorý porazil Frooma v kopci. To už je dosť dobrý úspech. :D


Tom Dumoulin poráža Chrisa Frooma v 9. etape
Ale aj tak. Nemal som ho hneď rád. Hovoril som si, že to vždy na začiatku tí tempári a ostatní skúšajú na ten červený dres, bez toho aby mali šancu ho aj celkovo vyhrať. Držal som palce Aruovi. A práve on získal červený dres na ďalších 5 etáp. Neskôr ho získal Rodríguez. Ale už to pomaličky prichádzalo. 17-ta etapa, ktorou bola práve časovka jednotlivcov. Vrchári bojovali o víťazstvá v kopcoch a zároveň sa snažili získať nejaký čas na Toma. Ten sa ale držal a straty boli minimálne. A prišla časovka, ktorú vyhral a obliekol sa do červeného dresu, v hre ostal už iba Fabio Aru. Ten strácal na Dumoulina jednu jedinú sekundu. 4 etapy pred koncom a rozdiel medzi prvým a druhým: 1 sekunda.
To bolo pre nás, ktorí sme to sledovali šialené! 



Dumoulin v červenom

V nasledujúcej etape zvýšil svoj náskok na 3 sekundy, v 19-tej etape už na 6 sekúnd.
Ale to už prišla predposledná 20-ta etapa Vuelty. Astane a Aruovi išlo o všetko. Dokonale pripravenou taktikou, unikli Tomovi Dumoulinovi. Jazdci čo boli za ním v celkovom poradí, boli všetci vpredu a on už strácal. Minútu, dve. Tri..
V tom momente som si uvedomil, aký je to bojovník. To je to krásne na cyklistke. Nevyrieši sa to za 1 zápas. Celkové poradie na Grand Tour je o troch týždňoch, v ktorých vás môže každá jedna etapa stáť vaše miesto. Držalo nás to v napätí. Ale skončilo to trošku smutne.
Vyhral teda Fabio Aru. :) Talian s obrovským úsmevom, ktorého som ešte nevidel nahnevaného. Takže to nie je nejaký záporák tohto príbehu. :D
Tom Dumoulin skončil na Vuelte 2015 na 6-tom mieste so stratou 3´46" na prvého.
Získal ale ohodnotenie najbojovnejšieho pretekára tejto Grand Tour. Ale to čo predviedol, bolo omnoho viac. 
Fabio Aru - víťaz Vuelty 2015


Tom Dumoulin.. Nefandil som mu od začiatku Vuelty. Hovoril som si, že on hrozne stratí niekde v polovici preteku a už o ňom nebudeme počuť. Ale tak hrozne som sa mýlil.
Z jeho príkladu viem, že preteky sa nevzdávajú. Treba bojovať, ísť naplno a prekvapovať ostatných! 



 - fanúšikovské video o sezóne Toma Dumoulina v roku 2015. Jednej časti, keď je tam ten rozhovor, tomu nerozumiem. Ale je to veľmi pekné video. ;-)